Szybkie dania z kurczaka
Mięso z kurczaka to jedno z najpopularniejszych mięs spożywanych w Polsce. Jest stosunkowo niskokaloryczne, niskotłuszczowe i lekkie. Wybierając mięso ekologiczne z niewielkich, rodzinnych gospodarstw, mamy gwarancję nie tylko smaku, ale również doskonałej jakości, która przekłada się na właściwości zdrowotne mięsa.
Właściwości zdrowotne mięsa drobiowego
Mięso z kurczaka jest świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, przez co chętnie spożywane jest przez osoby aktywne fizyczne. Ze względu na niewielką ilość kalorii doskonale sprawdzi się w jadłospisie osób będących na diecie odchudzającej. Mięso z kurczaka jest bogate w witaminy z grupy B, które wspierają funkcjonowanie mózgu i całego układu nerwowego. Dodatkowo w mięsie drobiowym nie brakuje różnych pierwiastków mineralnych. Warto spożywać także długo gotowane wywary z mięsa drobiowego, które zawierają dużą ilość kolagenu niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego oraz zachowania zdrowych kości i pięknej skóry.
Szybkie dania z kurczaka
Pierś z kurczaka chętnie wykorzystywana jest przez miłośników prostego i szybkiego gotowania. Świetnie sprawdza się jako dodatek do curry, gulaszów warzywnych i różnego rodzaju sosów, które następnie podawane mogą być z ryżem, makaronem, kluskami lub ziemniakami. Mięso z piersi kurczaka może stanowić alternatywę dla kiełbasy w nieco odmienionej wersji węgierskiego leczo, a także stanowić uzupełnienie różnego rodzaju szaszłyków.
Wśród szybkich dań z kurczaka warto wyróżnić kurczaka pieczonego – choć jego pieczenie lub grillowanie może potrwać nawet około godziny, przygotowanie marynaty jest szybkie i proste. Do pieczenia sprawdzi się kurczak słodko ostry z dodatkiem miodu i papryki chilli czy podudzia w marynacie miodowo-musztardowej. Wśród wielu przepisów warto wyróżnić kurczaka tandorii, którego marynatę przygotowuje się na bazie jogurtu naturalnego. Do kurczaka pieczonego możemy podać pieczone, smażone lub gotowane ziemniaki, a także ryż oraz zestawy surówek i lekkie sałatki z dodatkiem greckiego sera feta.
Najnowsze komentarze